Slovník pojmů, Strana 2
A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž
Humna
Humna - prostor ve sladovně, kde klíčí namočený ječmen
Hvozd
HVOZD-čtvercová věžovitá stavba, kde se suší slad
Chmel
CHMEL - dodává pivu hořkost a je pro výrobu piva samozřejmě nezbytný. Je spousta odrůd chmele a ty naše české a moravské jsou zkrátka pro ta naše piva nejlepší. Asi nejznámější, nejoblíbenější a sládky nejvyhledávanější je Žatecký poloraný červeňák.…
chuť piva
Chuť piva - o ní více ve článku Chuť piva na našem Pivním blogu
IBU
IBU (z anglického originálu International Bittering Unit) = jednotka hořkosti piva. Značí tedy stupeň hořkosti piva. Jedna IBU jednotka se rovná jednomu miligramu takzvaných iso-alfa hořkých kyselin na litr piva.
IPA
IPA - India Pale Ale - je styl piva tzv. svrchně kvašených piv v kategorii zvané Pale Ale. Historie sahá na začátek 19. století, kdy se v anglických pivovarech vařilo pivo určené pro vývoz lodní přepravou di Indie. V dnešní době je u nás také v…
Kombi
KOMBI - označení jednoho ze tří typů u nás používané narážecí hlavy, ale pozor - neznamená to, že nahrazuje zbylé dva typy (korb či flash).
Kopačka
KOPAČKA-zařízení, kterým se rozhrnuje mláto při scezování
Korb
KORB - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "bajonet".
Křemelina
KŘEMELINA- sypký materiál, který se používá při filtraci piva.
Kvasnice
KVASNICE - jinak řečeno pivovarské kvasinky, jsou houbovité jednobuněčné organismy, které přeměňují zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a oxid uhličitý během hlavního kvašení za současného vytváření chuti piva, trvajícího 6 až 13 dní ve spilkách.
Kvasnicové pivo
KVASNICOVÉ PIVO - většina lidí si myslí, že kvasnicové pivo je vlastně pivo nefiltrované, ale není tomu tak. Kvasnicové pivo může být filtrované i pasterizované, odlišnost od nefiltrovaného piva je však v tom, že se do hotového piva dodatečně přidává…
Ležák
LEŽÁK - pivo s EPM 11% - 12,99%. Jedenáctky a dvanáctky - asi nejoblíbenější a nejprodávanější piva současnosti u nás v českých zemích. Ležáky jsou oproti výčepním pivům plnější, hutnější nebo chcete-li chlebnatější.
Míchaný nápoj
MÍCHANÝ NÁPOJ - myšleno míchaný nápoj z piva - je mix piva a limonády různých příchutí (zpravidla v poměru 50:50). Používají se piva světlá, polotmavá i černá. Nápoj může být alkoholický i nealkoholický. Často se používá název Radler.
Mílové právo
MÍLOVÉ PRÁVO - bylo výsadou, která umožňovala městům držet si své monopolní postavení ve výrobě piva a znemožňovala jákémukoli jinému vařiči piva v okruhu jedné míle kolem města nabízet pivo či jiné nápoje aniž by měl souhlas městské rady (tehdejší…
Minipivovar
MINIPIVOVAR - pivovar, který neuvaří ročně více než 10 000 hl piva. Zpravidla nemá skleněné hospodářství, tedy nestačí do lahví, ale pouze do sudů a Pet lahví.
Mladina
MLADINA-základní meziprodukt při výrobě piva, ochmelená sladina.
Mláto
MLÁTO-nerozpustné zbytky sladu, používají se ke krmení, protože obsahují výživné látky.
Mlíko
MLÍKO-skoro samá pěna, osvěžující účinek se dostaví, vypije-li se na ex.
Náduvník
NÁDUVNÍK-nádoba k namáčení ječmene.
Narážecí hlava
NARÁŽECÍ HLAVA (naražeč) - důmyslné udělátko, bez nějž bychom z dnešních sudů (kegů) horko těžko zlatavý mok dostali :-) Do sudu přivádí tlačné medium a naopak odvádí pivo směrem k chladícímu a výčepnímu zařízení. U nás známe 3 typy: korb (bajonet),…
Nefiltrované pivo
NEFILTROVANÉ PIVO - pivo, které před stáčením do sudů či lahví neprochází filtrací, je více nebo méně zakalené, protože v něm zůstávají kvasinky a mikročástice. Milovníci piva to ocení, pivo totiž má bohatější a plnější chuť. Jedinci se slabší…
Nepasterované pivo
NEPASTEROVANÉ PIVO - pivo, které před stáčením do sudů či lahví neprochází pasterizací, má kratší trvanlivost, ale o to více chutí, není totiž tak osekané jako pivo pasterizované. Ocenit by to měl každý, kdo má rád pivo pro jeho chuť a ne jen pro to,…
Pasterizace piva
Pasterizace piva je vedle filtrace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. Je to proces záhřevu piva na vysokou teplotu, který úplně zabrzdí nebo alespoň zpomalí živé procesy v pivu, podle intenzity samotné pasterizace. Tento proces má na…
Patok
PATOK-poslední voda, kterou některé pivovary používají k vyslazení mláta.