Slovník pojmů
A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž
ALE pivo
ALE -[ejl] je označení skupiny typů svrchně kvašených piv, jako např. porter, stout nebo ovesná, žitná či pšeničná piva.
Aroma
AROMA - toto slovo v sobě zahrnuje vůni, pach, buket, nádech, zkrátka dojem z jakéhokoli očichání piva.
Bachor
BACHOR-pytel, kterým se podkládají sudy.
Bajonet
Slangové označení typu narážecí hlavy, oficiální název je korb.
Barva
Barvu lze posuzovat dle stupnice European Brewery Convention - EBC. Každý pivní styl má své určité barevné rozmezí. Více se můžete dočíst v článku Barva piva
Bečka
BEČKA - slangový výraz pro sud (keg) piva. Bývala to ovšem oficiální měrná jednotka, které počítala s opravdu pořádnou žízní :-) Do bečky se totiž vešlo 270 litrů piva.
Beer
BEER - anglický výraz pro pivo.
Bier
BIER - německý výraz pro pivo.
Bière
Bière - francouzský výraz pro pivo.
Biiru
BIRRU - japonský výraz pro pivo.
Cerveza
CERVEZA - španělský výraz pro pivo.
Cider
CIDER - [sidr] není pivo, ale nápoj vzniklý zkvašením šťávy z padaných jablek.
Cíz
CÍZ-plechová nádoba s dírkovaným dnem, která zachytává vyvařený chmel.
Courni
COURNI - staré (cca 100 let před Kristem) irské pivo.
Černé pivo
Černé pivo - nebo taky tmavé pivo, je pivo vařené za pomoci směsí sladů (např. mnichovský, karamelový, barevný), které mu dodávají onu tmavou až černou barvu. Tato piva můžou být vyráběna napříč téměř celým spektrem stupňovitosti, tedy výčepní,…
Čochtan
ČOCHTAN-když máte pivo až po okraj sklenice, takové pivo se musí vypít co nejrychleji.
Deka
DEKA- pěna z vyplavených vyčerpaných kvasnic.
Dokvašování
DOKVAŠOVÁNÍ- zrání piva či maturace
EPM
EPM - extrakt původní mladiny, jinak řečeno stupňovitost. Měří se před procesem kvašení a udává obsah rozpuštěných cukrů v mladině.
Filtrace piva
Filtrace piva je vedle pasterizace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. V pivovarech se k tomuto úkonu nejčastěji používají křemelinové filtry, pomocí nichž se z piva před stáčením do lahví či sudů odstraní zbytky kvasinek a…
Flash
FLASH - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "žehlička".
Granát
GRANÁT-polotmavé pivo
Hektolitr
HEKTOLITR - lidově hekťák, je dutá míra metrické soustavy a dá dohromady 100 litrů piva (26,4 amerického galonu nebo 22 britských galonů).
Hladinka
HLADINKA- pivo čepované na jeden zátah, s pěnou až na okraj sklenice, s mírným kopečkem a správným poměrem piva a pěny
Holba
HOLBA - velká a široká nádoba hrnkovitého tvaru, v dnešní době obvykle půllitr s jedním uchem, v dřívější době obří nádoba se dvěma uchy na více než 11 litrů.