Slovník pojmů

A B C Č D E F G H I K L M N P R Ř S Š T V W Z Ž

ALE pivo

ALE -[ejl] je označení skupiny typů svrchně kvašených piv, jako např. porter, stout nebo ovesná, žitná či pšeničná piva.

Aroma

AROMA - toto slovo v sobě zahrnuje vůni, pach, buket, nádech, zkrátka dojem z jakéhokoli očichání piva.

Bachor

BACHOR-pytel, kterým se podkládají sudy.

Bečka

BEČKA - slangový výraz pro sud (keg) piva. Bývala to ovšem oficiální měrná jednotka, které počítala s opravdu pořádnou žízní :-) Do bečky se totiž vešlo 270 litrů piva.

Beer

BEER - anglický výraz pro pivo.

Bier

BIER - německý výraz pro pivo.

Bière

Bière - francouzský výraz pro pivo.

Biiru

BIRRU - japonský výraz pro pivo.

Cerveza

CERVEZA - španělský výraz pro pivo.

Cider

CIDER - [sidr] není pivo, ale nápoj vzniklý zkvašením šťávy z padaných jablek.

Cíz

CÍZ-plechová nádoba s dírkovaným dnem, která zachytává vyvařený chmel.

Courni

COURNI - staré (cca 100 let před Kristem) irské pivo.

Černé pivo

ČERNÉ PIVO - nebo taky tmavé pivo, je pivo vařené za pomoci směsí sladů (např. mnichovský, karamelový, barevný), které mu dodávají onu tmavou až černou barvu. Tato piva můžou být vyráběna napříč téměř celým spektrem stupňovitosti, tedy výčepní,…

Čochtan

ČOCHTAN-když máte pivo až po okraj sklenice, takové pivo se musí vypít co nejrychleji.

Deka

DEKA- pěna z vyplavených vyčerpaných kvasnic.

Dokvašování

DOKVAŠOVÁNÍ- zrání piva či maturace

EPM

EPM - extrakt původní mladiny, jinak řečeno stupňovitost. Měří se před procesem kvašení a udává obsah rozpuštěných cukrů v mladině.

Filtrace piva

Filtrace piva je vedle pasterizace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. V pivovarech se k tomuto úkonu nejčastěji používají křemelinové filtry, pomocí nichž se z piva před stáčením do lahví či sudů odstraní zbytky kvasinek a…

Flash

FLASH - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "žehlička".

Granát

GRANÁT-polotmavé pivo

Hektolitr

HEKTOLITR - lidově hekťák, je dutá míra metrické soustavy a dá dohromady 100 litrů piva (26,4 amerického galonu nebo 22 britských galonů).

Hladinka

HLADINKA- pivo čepované na jeden zátah, s pěnou až na okraj sklenice, s mírným kopečkem a správným poměrem piva a pěny

Holba

HOLBA - velká a široká nádoba hrnkovitého tvaru, v dnešní době obvykle půllitr s jedním uchem, v dřívější době obří nádoba se dvěma uchy na více než 11 litrů.

Humna

HUMNA- prostor ve sladovně, kde klíčí namočený ječmen

Hvozd

HVOZD-čtvercová věžovitá stavba, kde se suší slad

Nahoru
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.