Slovník pojmů
A B C Č E F H I K L M N P Ř S Š T V W Z Ž
ALE pivo
ALE -[ejl] je označení skupiny typů svrchně kvašených piv, jako např. porter, stout nebo ovesná, žitná či pšeničná piva.
Aroma
AROMA - toto slovo v sobě zahrnuje vůni, pach, buket, nádech, zkrátka dojem z jakéhokoli očichání piva.
Bečka
BEČKA - slangový výraz pro sud (keg) piva. Bývala to ovšem oficiální měrná jednotka, které počítala s opravdu pořádnou žízní :-) Do bečky se totiž vešlo 270 litrů piva.
Beer
BEER - anglický výraz pro pivo.
Bier
BIER - německý výraz pro pivo.
Bière
Bière - francouzský výraz pro pivo.
Biiru
BIRRU - japonský výraz pro pivo.
Cerveza
CERVEZA - španělský výraz pro pivo.
Cider
CIDER - [sidr] není pivo, ale nápoj vzniklý zkvašením šťávy z padaných jablek.
Courni
COURNI - staré (cca 100 let před Kristem) irské pivo.
Černé pivo
ČERNÉ PIVO - nebo taky tmavé pivo, je pivo vařené za pomoci směsí sladů (např. mnichovský, karamelový, barevný), které mu dodávají onu tmavou až černou barvu. Tato piva můžou být vyráběna napříč téměř celým spektrem stupňovitosti, tedy výčepní,…
EPM
EPM - extrakt původní mladiny, jinak řečeno stupňovitost. Měří se před procesem kvašení a udává obsah rozpuštěných cukrů v mladině.
Filtrace piva
Filtrace piva je vedle pasterizace dalším procesem, který prodlužuje jeho trvanlivost. V pivovarech se k tomuto úkonu nejčastěji používají křemelinové filtry, pomocí nichž se z piva před stáčením do lahví či sudů odstraní zbytky kvasinek a…
Flash
FLASH - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "žehlička".
Hektolitr
HEKTOLITR - lidově hekťák, je dutá míra metrické soustavy a dá dohromady 100 litrů piva (26,4 amerického galonu nebo 22 britských galonů).
Holba
HOLBA - velká a široká nádoba hrnkovitého tvaru, v dnešní době obvykle půllitr s jedním uchem, v dřívější době obří nádoba se dvěma uchy na více než 11 litrů.
Chmel
CHMEL - dodává pivu hořkost a je pro výrobu piva samozřejmě nezbytný. Je spousta odrůd chmele a ty naše české a moravské jsou zkrátka pro ta naše piva nejlepší. Asi nejznámější, nejoblíbenější a sládky nejvyhledávanější je Žatecký poloraný červeňák.…
IBU
IBU (z anglického originálu International Bittering Unit) = jednotka hořkosti piva. Značí tedy stupeň hořkosti piva. Jedna IBU jednotka se rovná jednomu miligramu takzvaných iso-alfa hořkých kyselin na litr piva.
IPA
IPA - India Pale Ale - je styl piva tzv. svrchně kvašených piv v kategorii zvané Pale Ale. Historie sahá na začátek 19. století, kdy se v anglických pivovarech vařilo pivo určené pro vývoz lodní přepravou di Indie. V dnešní době je u nás také v…
Kombi
KOMBI - označení jednoho ze tří typů u nás používané narážecí hlavy, ale pozor - neznamená to, že nahrazuje zbylé dva typy (korb či flash).
Korb
KORB - označení jednoho ze tří typů narážecí hlavy, lidově se nazývá "bajonet".
Kvasnice
KVASNICE - jinak řečeno pivovarské kvasinky, jsou houbovité jednobuněčné organismy, které přeměňují zkvasitelné cukry na ethanol (alkohol) a oxid uhličitý během hlavního kvašení za současného vytváření chuti piva, trvajícího 6 až 13 dní ve spilkách.
Kvasnicové pivo
KVASNICOVÉ PIVO - většina lidí si myslí, že kvasnicové pivo je vlastně pivo nefiltrované, ale není tomu tak. Kvasnicové pivo může být filtrované i pasterizované, odlišnost od nefiltrovaného piva je však v tom, že se do hotového piva dodatečně přidává…
Ležák
LEŽÁK - pivo s EPM 11% - 12,99%. Jedenáctky a dvanáctky - asi nejoblíbenější a nejprodávanější piva současnosti u nás v českých zemích. Ležáky jsou oproti výčepním pivům plnější, hutnější nebo chcete-li chlebnatější.
Míchaný nápoj
MÍCHANÝ NÁPOJ - myšleno míchaný nápoj z piva - je mix piva a limonády různých příchutí (zpravidla v poměru 50:50). Používají se piva světlá, polotmavá i černá. Nápoj může být alkoholický i nealkoholický. Často se používá název Radler.