Druhy piva

Pivo lze rozdělit podle různých kritérií. Mezi nejznámější kritéria patří dělení podle stupňovitosti piva, obsahu alkoholu, způsobu kvašení, barvy a extraktů původní mladiny před zkvašením. Základními skupinami jsou skupina světlá, polotmavá, tmavá a řezaná piva. Dále lze pivo dělit na pak pivo výčepní, ležáky, speciální, portery, pšeničná, kvasnicová, nealkoholická, ovocná a lehká.

druhy-piva

Stupňovitost piva

Podle stupňovitosti se piva dělí na:

  • piva výčepní 8°–10,99°,
  • ležáky v rozmezí 11°–12,99° a
  • speciální - nad 12,99°

Způsob kvašení piva

Dále můžeme pivo rozdělit podle způsobu kvašení na:

Barva piva

I taková barva piva prochází módními výkyvy. Jako klíčový zlom v tomto směru u nás v Česku, můžeme považovat objev českého ležáku plzeňského typu. Výrazná zlatá barva umocněná filtrací rychle vystřídala kalná tmavápolotmavá piva. Důležité pro dobré posouzení barvy filtrovaného piva je ovšem jak precizně umyté sklo, tak i správně vybrané sklo. 

Chuť piva

Každý člověk má jiné chutě a každému chutná jiné pivo. Za slovem „chutné pivo“ se skrývá víc než jen hodnocení nápoje jako takového, ale i celkový dojem a to jak moc naše očekávání naplnil a odpovídal atmosféře spolu s okamžikem a náladou, v jaké právě jsme. Proto naše hodnocení nemusí vždy odpovídat kvalitě piva.

Druhy piva v e-shopu.

Rozdělení podle druhů piva v domácí pivotéce.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.