Barva piva

Když se na pivo podíváme, nejdříve rozlišíme barvu. Jako druhé poznáme, zda je pivo nefiltrované nebo čiré. Barvu můžeme posuzovat exaktně podle mezinárodně uznávaného standardu EBC – European Brewery Convention. Barva piva na nás působí také esteticky a občas nás může i zmást. Sytější barva v nás vzbuzuje dojem silného, chuťově výrazného piva, přitom to tak vůbec nemusí být. Tohoto prvku využívá řada pivovarů a snaží se zákazníka nalákat na sytější barvu a iluzi silnějšího piva.

obrázek: stupnice barev dle EBC

Požadované barvy dosáhneme za použití různých sladů, kterých je přes 200 druhů, ale třeba v Belgii barvu piva ovlivňuje kandovaný cukr. Často se používají i přírodní látky získané například z ovoce. Naopak syntetická barviva sklízí u skalních pivařů tvrdou kritiku.

V minulosti se barva piva odvíjela i od technické vyspělosti výroby sladu. Pokud slad prošel přímým kontaktem s ohněm nebo kouřem, stal se ze sladu přirozený základ pro výrobu tmavých piv.

Vycházíme-li z předpokladu, že Božský nápoj pivo můžeme „pít“ také očima, většinou přikládáme důraz hustotě pivní pěny a sytosti barvy. Správně si však všímáme i průzračnosti piva, kterou odborníci nazývají čirostí. U filtrovaného ležáku je totiž jeden z požadovaných aspektů tzv. jiskra.

Dříve byla totiž čirost piva nerozdílně spojována s kvalitou, kvalitní pivo muselo být vždy a bezpodmínečně čiré, dnešní trend však upřednostňuje piva spíše lehce „zakalená“ tedy nefiltrovaná, která dávají pivařům pocit větší chuťové plnosti i poctivější řemeslnosti výrobce.

A tak většina pivovarů se dnes snaží uspokojit chutě pivařů z obou táborů tím, že do své nabídky zařazuje piva jak „čistá“ filtrovaná, tak také piva kalnější, nefiltrovaná. Oba druhy piv mají pochopitelně svá kouzla a poměrně vyrovnanou základnu příznivců tohoto chmelového moku.

Je však nutné dodat, že nefiltrovaná piva jsou pro pivovary i pro výčepní záležitostí složitější, neboť musí dbát nejen na stálou, a především nižší teplotu, rychlejší spotřebu a co nejšetrnější dopravu, ale především na výčepní techniku v perfektním, až sterilním stavu. Nedodržování těchto principů může u nefiltrovaných piv znamenat prudký pokles kvality. 

O průzračnosti piva by se ještě dalo psát mnohé, nesmíme však zapomínat na to, že hlavními vjemy u zlatavého moku jsou vůně, a pak především chuť, kterou ani dobrá barva, ani hustá pěna nenahradí.

 

Jak správně servírovat pivo

· Pivo servírujeme aspoň den odpočinuté v lahvi nebo sudu, nikoli hned po transportu.

· Nesmí být odstáté, ale čerstvě načepované z pivního sudu nebo nalité z lahve.

· Vychlazené na správnou teplotu, která závisí druhu piva.

· Pivo nalíváme do správně zvolené sklenice, která je perfektně čistá a není namražená.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.  

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení