Pivní pěna

Hustá a krémovitá pěna, která má tak akorát bublin, povzbuzuje chuť a láká nás se napít. Pěna je to, co odlišuje pivo od jiných nápojů, například v Mnichově se jí u pšeničné pivo říká koruna. Ale naopak se najdou i výrobní styly, do kterých pěna nepatří, a to třeba anglický pale.

pivní pěna

Pivní pěna však nemá pouze estetický význam, v případě ležáku, kdy při výrobě používáme různé aromatické odrůdy chmele, pěna zajišťuje zachování vůně.

Na pěnu piva má negativní vliv vyšší obsah alkoholu, proto u silnějších piv s více jak 10% alkoholu nehledejme výraznou a hustou pěnu. Pokud ovšem sládek použije oves, jako u belgického Tripel Karmeliet, bude pěna kvůli látkám podporujícím pěnivost větší. 

Pěnu může ovlivnit, jak výrobní proces piva, tak i způsob jeho podávání. A proto je důležité vybrat správně pivní sklo. Použijeme-li vysoké a úzké poháry, pěnivost podporujeme. Oproti tomu, nízké a široké sklenice ji do určité míry potlačují. A takové nedostatečně vymyté sklo může zavinit padající pěnu.

Představa o ideální pěně piva se může lišit podle regionu a tamější pivní kultury. V případě střední Evropy je vyžadována vysoká a také hustá pěna. S neobvykle vysokou pěnou se můžeme setkat v Belgii, kde místní značky podporují její výšku i stabilitu tvarem sklenice.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.