Pivní pěna

Hustá a krémovitá pěna, která má tak akorát bublin, povzbuzuje chuť a láká nás se napít. Pěna je to, co odlišuje pivo od jiných nápojů, například v Mnichově se jí u pšeničné pivo říká koruna. Ale naopak se najdou i výrobní styly, do kterých pěna nepatří, a to třeba anglický pale.

pivní pěna

Pivní pěna však nemá pouze estetický význam, v případě ležáku, kdy při výrobě používáme různé aromatické odrůdy chmele, pěna zajišťuje zachování vůně.

Na pěnu piva má negativní vliv vyšší obsah alkoholu, proto u silnějších piv s více jak 10% alkoholu nehledejme výraznou a hustou pěnu. Pokud ovšem sládek použije oves, jako u belgického Tripel Karmeliet, bude pěna kvůli látkám podporujícím pěnivost větší. 

Pěnu může ovlivnit, jak výrobní proces piva, tak i způsob jeho podávání. A proto je důležité vybrat správně pivní sklo. Použijeme-li vysoké a úzké poháry, pěnivost podporujeme. Oproti tomu, nízké a široké sklenice ji do určité míry potlačují. A takové nedostatečně vymyté sklo může zavinit padající pěnu.

Představa o ideální pěně piva se může lišit podle regionu a tamější pivní kultury. V případě střední Evropy je vyžadována vysoká a také hustá pěna. S neobvykle vysokou pěnou se můžeme setkat v Belgii, kde místní značky podporují její výšku i stabilitu tvarem sklenice.

 

Jak správně servírovat pivo

· Pivo servírujeme aspoň den odpočinuté v lahvi nebo sudu, nikoli hned po transportu.

· Nesmí být odstáté, ale čerstvě načepované z pivního sudu nebo nalité z lahve.

· Vychlazené na správnou teplotu, která závisí druhu piva.

· Pivo nalíváme do správně zvolené sklenice, která je perfektně čistá a není namražená.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.  

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení