Chuť piva

chut-piva

Každý člověk má jiné chutě a každému chutná jiné pivo. Za slovem „chutné pivo“ se skrývá víc než jen hodnocení nápoje jako takového, ale i celkový dojem a to jak moc naše očekávání naplnil a odpovídal atmosféře spolu s okamžikem a náladou, v jaké právě jsme. Proto naše hodnocení nemusí vždy odpovídat kvalitě piva.

Na otázku proč nám pivo chutná nebo ne nejde tak úplně odpovědět. Tato otázka má totiž řadu aspektů. Jedním z nich je také naše očekávání a volba konkrétního stylu nebo značky pivaChuť piva hodnotíme v jednotlivých časový úsecích, když postupně tenhle nápoj působí na naše
chuťové buňky na jazyku. Uspořádání těchto buněk určuje to, že nejprve vnímáme příchutě pocházející ze sladu a až poté hořkost, ať už ze sladu, nebo z chmele. 

Jelikož je součástí chuti piva i jeho říz, do hodnocení chutě vstupuje i hmat. Kysličník uhličitý a jeho množství také ovlivňuje chuť, dokáže totiž zakrýt jemnou hořkost. Vnímáme také jemnost piva, kterou rozlišujeme na vysokou, střední a nízkou. Plností piva odlišujeme prémiový ležák od výčepního piva

Uvádí se pět různých chutí v různých intenzitách – sladká, hořká, kyselá a výjimečně i umami a slaná. Ostrost a případnou pálivost nemůžeme charakterizovat jako samostatnou chuť, je to spíš příznak podráždění určitou látkou ve vysoké koncentraci, například kapsaicinem.

 

Jak správně servírovat pivo

  • Pivo servírujeme aspoň den odpočinuté v lahvi nebo sudu, nikoli hned po transportu.
  • Nesmí být odstáté, ale čerstvě načepované z pivního sudu nebo nalité z lahve.
  • Vychlazené na správnou teplotu, která závisí druhu piva.
  • Pivo nalíváme do správně zvolené sklenice, která je perfektně čistá a není namražená.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.  

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení