Expedujeme každý den do 11:00. Zítra můžete mít balíček doma.

Jak dlouho vydrží naražený sud piva

Jak dlouho vydrží naražený sud piva?

Otázka, kterou si klade snad každý milovník piva.

Primárně záleží na tom, jaké je v daný moment k dispozici tlačné medium*, tedy jest-li je to jen stlačený vzduch, nebo třeba CO2 či BIOGON. Sekundárně pak na tom, jaké pivo je zrovna naražené**.

Obecně lze říci, že doba trvanlivosti se liší podle metody tlakování. S použitím vzduchu má pivo životnost jen 2-3 dny, než začne ztrácet na kvalitě. S CO2 nebo Biogonem může být pivo v dobrém stavu až 3 týdny.

* Tlačíme-li pivo pomocí vzduchového kompresoru, je vynikající první den, dobré druhý den a pitelné ještě třetí den. Vzduch totiž obsahuje různé bakterie a mikročástice prachu a ty pak začnou v sudu pivo napadat a kazit. Proto je lepší se vybavit redukčním ventilem (budík) a bombou s potravinářským plynem - CO2 nebo Biogon (směs CO2 a N2 v poměru 20:80 nebo 50:50). Céóčko je dobré, ale může pivo překysličit, jinak řečeno zesifonovatět (snad žádný pivař nemá rád nadýmání :-) ). Naproti tomu Biogon díky obsahu Dusíku neprostupuje tolik do piva a uchovává jej v dobré kondici.

** Každé pivo má udanou minimální trvanlivost a doporučuje se jej vypít do daného data. Nicméně u naraženého piva se bavíme o tom, jestli je jako většina piv filtrované a pasterizované a vydrží tedy déle než piva nefiltrovaná, nepasterovaná či kvasnicová - řekněme piva živější, produkovaná vesměs minipivovary.

Jak dlouho vydrží naražený sud piva

 

Dalšími důležitými faktory pro správné zacházení s pivem jsou třeba délka pivního vedení mezi sudem, resp. narážecí hlavou a výčepním zařízením, teplota v místnosti, kde je pivo skladováno a udržování čistoty výčepu a vedení. Délka pivního vedení se doporučuje logicky co nejkratší. Teplota skladování by měla být optimálně od 1°C do 10°C. Co se týče udržování čistoty, jedná se o nezbytné úkony, tedy po každém vyčepovaném sudu propláchnout vodou a co je důležitější - sanitační čištění chemickým roztokem - u domácích výčepů jednou až dvakrát do roka, v závislosti na četnosti používání, v hospodách samozřejmě častěji.

Shrnutí:
Pokud děláte v teple domova na vlastním přenosném výčepním zařízení se zabudovaným minikompresorem jen jedno či dvoudenní akce, bude Vám stačit jako tlačné medium stlačený vzduch. Pokud ale chcete mít pivko denně pěkné a řízné, pořiďte si ideálně Biogonovou bombu a budíky k Vašemu výčepu a pivo Vám vydrží ve skvělé kondici minimálně týden.

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.