Znáte rozdíl mezi svrchně a spodně kvašenými pivy?
Rozdíl mezi svrchně a spodně kvašenými pivy je prakticky v každém možném ohledu. Zcela zásadní je teplota kvašení. Zatímco spodně kvašená piva zrají při teplotách mezi 10 a 12 stupni, svrchně kvašená piva mohou zrát při teplotě až 20 stupňů a někdy dokonce i vyšší.
Rozdíl je také v použitých kvasinkách, spodně kvašená piva jsou vyráběna převážně ze středoevropských surovin, svrchně kvašená ze surovin
anglických či rovnou zámořských.
Také délka zrání je velmi rozdílná, spodně kvašená piva zrají v otevřené kádi klidně více než měsíc, proto se u nich ustálil světově používaný termín „ležák“.
Svrchně kvašená piva
Výroba svrchně kvašeného piva je mnohem kratší, i proto se tyto „speciály“ těší velké oblibě u pivovarníků především malých pivovarů, neboť rychlá výroba znamená vyšší výstav.
Při zrání spodně kvašených ležáků se pěna z povrchu odebírá, aby se do piva nepropadla, u svrchně kvašených se i díky vyšší teplotě vytváří na povrchu krusta a toto zrání tak v mnohém připomíná zrání pekařské při výrobě kvásku.
Spodně kvašená piva
Spodně kvašená piva jsou vesměs připravovaná konzervativními ingrediencemi, kdežto u svrchně kvašených se mnohem více experimentuje, ať už mívá slad jinou obilnou složku než typicky ječnou nebo různými experimentálními kořeními.
Zatímco spodně kvašená piva jsou k mání v každém obchodě i hospůdce, svrchně kvašená piva koupíte spíše v lepších restauracích či ve specializovaných prodejnách, coby dárky pro pivaře v nejrůznějších variantách IPA, EPA, APA či Stout.