PIVO či VÍNO?

pivo-vino

Pivo, či víno?

Pivo se úspěšně uchytilo i ve vysoké gastronomii. Dnes je již běžné setkat se s nabídkou ležáku plzeňského typu jako aperitiv místo šampaňského v michelinských restauracích. I když se pivo chová jinak než víno v kombinaci s jídlem, postrádá taniny a obvykle i kyselost, nabízí nám jiné benefity a to třeba hořkost a širší škálu nasycení.

Zde můžeme aplikovat poupravenou radu úžasného znalce gastronomie Brillata-Savarina: k bílým masům bílá vína a ležáky, k tmavým masům červená vína a tmavé speciály. Stejně jako u vína someliéři rozlišují různě lehká a těžká vína, u piva je tomu stejně. Chmel totiž působí podobně jako kyselina ve víně. Příkladem lehkého vína je Ryzlink vlašský nebo Rulandské modré, u piv jim lehkostí odpovídají ležák plzeňského typu a třeba i pšeničné pivo.

Těžší vína s vyváženou chutí alkoholu, ovoce a tříslovin, jejichž příkladem jsou Merlot nebo Zweigeltrebe, můžeme přirovnat k pivům stylu IPA nebo bock. Těžká vína z velice sladkých hroznů, jako třeba Cabernet Sauvignon a barikované Chardonnay, můžeme alternovat pivy jako je stout, porter nebo barely wine.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.  

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení