České pivo
Proč mají znalci nejraději české pivo z malých pivovarů?
Opravdový znalec piva nebo gurmán nevypije 10 škopků za večer. Vychutnává si každý lok a ví, kdy má přestat. Je to stejné jako s degustací určitého druhu jídla. A právě pro tyto zákazníky vaří pivo malé české pivovary ve formě různých speciálů. Pojďte se s námi podívat, jaký je hlavní rozdíl v produkci malých a velkých pivovarů a proč roste poptávka po méně známých značkách.
Velkoobjemová výroba "euro piv"
Průmyslové pivovary se zaměřují především na objem produkce. Výsledný produkt distribuují do restauračních zařízení, supermarketů, hotelů či jiných podniků a někteří jej vyváží také do zahraničí. Většina těchto velkých výrobců vaří jeden nebo dva druhy piva, a to ze zcela logických důvodů. Pakliže by přišli na trh s novým typem tohoto nápoje, kterého by díky své kapacitě měli velké zásoby a zájem o něj by byl mizivý, dostali by se do obrovských ztrát, a to samozřejmě nechtějí riskovat. Nejčastěji tak v jejich nabídce najdete spodně kvašený ležák. Samozřejmě se nebrání novým technologiím ani postupům, jinak by nestíhali krok s konkurencí. Veškeré inovace jsou však spíše směrovány na efektivitu výroby než na samotnou kvalitu výsledného produktu.
Menší produkce pro vyšší kvalitu
Malé pivovárky kladou oproti velkovýrobcům důraz především na kvalitu a originalitu. Nejspíše z toho důvodu je české pivo od drobných pivovarů čím dál tím žádanější. Na rozdíl od velkých producentů ti menší neředí uvařené pivo vodou (tzv. metoda HGB), což má značný vliv na jeho výslednou chuť. Stejně tak se ve většině případů velkým obloukem vyhýbají náhražkám, jež do nápoje přidávají právě průmyslové podniky, jako jsou například cukry nebo různé stabilizátory. Pivní speciálky produkované malými pivovary jsou kromě skvělého degustačního zážitku pro vás také perfektním dárkem pro každého milovníka českého piva.
Seznam kvalitních českých a moravských pivovarů v naší nabídce:
Více o českém pivu